circulair bouwen

Hoe duurzaam kan nieuwbouw zijn?

Je wilt steeds duurzamer leven. Dit is niet alleen goed voor het milieu en de natuur, maar bespaart je ook veel kosten. Goede isolatie, zonnepanelen en vloeren van klimaat neutrale materialen zijn al eerder regel dan uitzondering geworden, maar zelfs als je deze aanpassingen al hebt gedaan kun je alsnog duurzamer leven. Dit begint al bij het begin, namelijk bij de oplevering van het huis.

 

Ben je van plan zelf een woning te laten bouwen wil je naast de kosten drukken ook het beste voor je omgeving? Dan kun je hier al aan denken bij de eerste steen. Het is namelijk al mogelijk om een volledig huis te kunnen bouwen zonder ook maar één milieubelastende productie te starten, namelijk door alles te recyclen.

circulair bouwen

Een huis gemaakt van andere huizen

Een van de problemen die de natuur te verdragen heeft is dat er grote processen in gang worden gezet zonder dat dit nodig is. Waar nieuwe huizen gebouwd worden hebben vaak al oudere huizen gestaan, en anders is er nog wel ergens anders een woning geweest die om welke reden dan ook afgebroken moest worden. De materialen die in deze woning te vinden waren kunnen vaak nog prima hergebruikt worden in bijvoorbeeld jouw woning. Dit proces wordt ook wel circulair bouwen genoemd.

 

Bij circulair bouwen gaat het erom dat alle materialen die nog gebruikt kunnen worden voor andere huizen niet verloren gaan en gebruikt worden om niet onnodig nieuwe materialen te hoeven maken. Van deuren tot vloeren en zelfs het volledige dak kunnen vaak nog prima ingezet worden om verbouwingen mee te voorzien of zelfs volledig nieuwe woningen mee te bouwen. Maar dit geldt niet alleen voor huizen. Alle soorten gebouwen, van kantoren tot scholen en van de horeca tot een buurthuis. Circulair bouwen is van toepassing op alle soorten bouw en wat altijd onderdeel is geweest van het ene soort gebouw kan nu gebruikt worden voor een totaal andere toepassing.

 

Het gebruik van module

Circulair bouwen kan zo simpel zijn als een badkuip uit een vervallen huis slopen en deze plaatsen in een nieuw te realiseren hostel. Maar het kan ook door middel van modules. Steeds vaker worden oude bouwmaterialen in modules veranderd, die eenvoudig in een woning geplaatst kunnen worden en er later weer uitgehaald kunnen worden. Op deze manier is het erg eenvoudig om de circulatie op gang te blijven houden. Van deze modules zie je niets in de uiteindelijke oplevering. Van buitenaf, maar ook in de binnenruimtes ziet alles er hetzelfde uit als wanneer er gebruikt werd gemaakt van nieuwe materialen. Ook de kwaliteit van de materialen is minstens zo goed als wanneer alleen gloednieuwe materialen vanuit de fabriek gebruikt worden. 

 

Kiezen voor duurzaam

Mocht je zelf niet aan de slag gaan om een nieuwe woning of werkplek op te leveren, maar laat je een aannemer dit werk voor je doen? Ook dan kun je ervoor kiezen om te gaan voor circulair bouwen. Duurzaam krijgt alsmaar meer prioriteit waardoor het niet lastig is om een afspraak te maken om je droompaleis op een milieuvriendelijke manier op te laten leveren.