Kleine sloep bij zonsondergang

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Je hebt een vaarbewijs, ook wel kleinvaarbewijs, nodig om een motorboot, waterscooter of jetski die harder kan dan 20 km/uur te mogen besturen. Een opblaasbare boot met een motor met meer dan 5pk gaat al snel harder dan 20 km/uur. Een vaarbewijs is dus in de meeste gevallen nodig.

Snel naar: Wat is de boete voor het varen zonder vaarbewijs?

Ook met een sloep als pleziervaart, is de 20 km/uur makkelijk te overschrijden. Ook daar heb je dus een vaarbewijs voor nodig. Naast het hebben van een vaarbewijs is het hoe dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van basiskennis en relevante wetten. Als je je op het water begeeft, ook als je niet onder de vaarbewijsplicht valt, is het aan te raden een examen vaarbewijs 1 te doen. Je dient je op het water altijd aan de regels te houden beschreven in het Binnenvaart Politie Reglement (BPR).

Kleine sloep bij zonsondergang
Sloep varen met vaarbewijs

Voor een vaarbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Om eigenaar van een boot te zijn, hoef je niet per se in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Alleen als je aan het varen bent.

Welk vaarbewijs heb ik nodig?

In bijna alle gevallen is vaarbewijs 1 voor de plezierjacht voldoende. Op grote wateren zoals de Waddenzee, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard, het IJsselmeer, IJmeer en Markermeer is vaarbewijs 2 nodig. Op de afbeelding is goed te zien waar je vaarbewijs 2 moet hebben en wanneer vaarbewijs 1 voldoet.

Vaarbewijs 1 en 2 in Nederland

Internationaal vaarbewijs

Ga je op vaarvakantie? Dan is het wellicht handig om alsnog vaarbewijs 2 te halen. Met dit vaarbewijs mag je namelijk ook op de kustwateren varen. Met alleen vaarbewijs 1 mag je in het buitenland varen op rivieren, kanalen en meren, maar niet op kustwateren. Wees dus voorbereid en behaal zo nodig het 2e vaarbewijs. Voor sommige landen is het verstandig om specifieke informatie op te zoeken over de geldigheid van het vaarbewijs in het buitenland.

Medische eisen vaarbewijs

Om een vaarbewijs te krijgen na het doen van het examen moet je voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Je dient voor het examen een gezondheidsverklaring in te vullen. Heb je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan kun je een uitnodiging voor een keuring verwachten. Deze moet je helaas wel zelf bekostigen. Niet in alle gevallen krijg je een uitnodiging voor een keuring. Soms wordt de verklaring alsnog direct goedgekeurd en in enkele gevallen direct afgewezen.

Voorbeeld van een vaarbewijs 1
Voorbeeld van het Nederlandse vaarbewijs

Tot wanneer is het vaarbewijs geldig?

Een vaarbewijs is levenslang geldig. Er staat dus ook geen vervaldatum op het bewijs. Als je in het buitenland gaat varen, is het verstandig om je vaarbewijs te vernieuwen. Dit omdat sommige landen andere regels hebben over de vervaldatum.

Vaarbewijs halen: Het examen vaarbewijs

Als je een vaarbewijs nodig hebt, zul je, net als met autorijden, een examen moeten afleggen. Het gaat enkel om een theorie examen waarvoor je kunt leren. Het belangrijkste is dat je de vaarregels kent volgens de recente wetgeving.

Vaarregels voor een vaarbewijs

Vaarbewijs kosten

Het examen doen kost €42,- en het bewijs zelf kost €20,-. Er zijn verder geen andere kosten verbonden aan het doen van een examen. Je kunt er zelf voor kiezen om een (online) cursus te doen zodat je dat vaarregels kent.

Leren voor het examen vaarbewijs

Je staat zelf vrij om te kiezen op welke manier je leert. Mijn advies is om een online cursus te doen, omdat je dan zeker weet dat alle vaarregels up to date zijn. Als jij prettiger leert uit een boekje, zorg dan dat je een recente druk hebt.

Boetes voor varen zonder vaarbewijs

Voor het varen zonder vaarbewijs kunnen je een flinke boete krijgen. Ook voor het overschrijden van het snelheidslimiet.

OvertredingHoogte van de boete
Varen zonder vaarbewijs  €550,-
Geen vaarbewijs kunnen tonen €85,-
Overschrijdingen tot 6 km/u €90,-
Overschrijdingen 6 tot en met 15 km/u €130,-
Overschrijdingen 15 tot en met 25 km/u €200,-
Overschrijdingen van meer dan 25 km/u Strafbeschikking  (je moet voorkomen)
Varen met plezierboot over het IJmeer
Voor varen op het IJmeer heb je vaarbewijs 2 nodig

Samenvatting

In praktisch alle omstandigheden heb je dus in ieder geval één vaarbewijs nodig. Zorg dat je voor het examen weet of je voldoet aan de medische eisen. Het examen is niet duur en je hoeft alleen theorie te leren. In sommige situaties heb je ook vaarbewijs 2 nodig. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je naar het buitenland gaat met de boot of wanneer je op grotere wateren wilt varen. Op varen zonder vaarbewijs staat een behoorlijke boete. Bij een grote overschrijding van het snelheidslimiet zul je voor de rechter moeten komen.

Heb jij nog vragen na het lezen van dit artikel? Laat een reactie achter of neem contact met me op!

One thought on “Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

  1. wat hebben we aan een eu als de regels overal verschillen .ik heb geen vaarbewijs en vaar mijn hele leven al op zee en ca. 12jaar op de zeilboot gewoond .de cursus vaarbewijs aangeschaft en geconstateerd dat de eenvoudigste dingen op een onzinege wijzen worden uitgelegd. het aantal fouten halve waarheden en niet ter zaken doende dingen rijkelijk aanwezig zijn .dit is duidelijk een bureaucratisch boekje. ik wens een ieder sterkte die hiermee de oceaan gaat trotseren. gewoon varen de meeste regels zijn er gewoon om geld uit uw zak te kloppen . u zit altijd fout. succes bertwiersema

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *