rijles nemen bij een rijschool

Het belang van een goede rijschool 

Zelfredzaam zijn en in je eigen auto kunnen rijden. Dat is iets waar veel mensen van dromen. Veel jongeren starten al voor hun achttiende verjaardag met autorijles om zo snel mogelijk onafhankelijk van hun  ouders te kunnen autorijden. Een rijbewijs is dan ook heel geliefd. Wil je rijles gaan volgen dan is het zaak dat je een rijschool met zorg kiest. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet die jou helpen een goede rijschool te herkennen.

Een persoonlijke analyse vooraf

Ga je op rijles dan zijn er een paar soorten rijscholen die je kan onderscheiden. Er zijn rijscholen die gelijk hun stappenplan tonen en met jou aan de slag gaan zonder dat ze kijken naar jouw persoonlijke behoeften. Er zijn ook rijscholen die eerst een proefles met jou doen waarbij ze gelijk kunnen zien of je al rijervaring hebt. Bovendien kijken ze naar jouw zelfverzekerdheid op de weg. Het kan zijn dat je het enorm spannend vindt maar het kan ook zijn dat je redelijk zeker van jezelf achter het stuur zit. Een goede analyse is belangrijk. Het helpt je instructeur om een stappenplan op te zetten. Samen werk je met jouw instructeur aan jouw persoonlijke doelen om tot je rijbewijs te komen.

Een rijschool bij bijzondere situaties

Er zijn rijscholen die les geven aan speciale doelgroepen. Daarbij mag je denken aan bijvoorbeeld autisme of faalangst. Er wordt tijdens de lessen wat rustiger gewerkt en op jouw tempo werk je naar je rijbewijs toe. Instructeurs hebben een opleiding gevolgd om met deze doelgroepen te mogen werken. Regelmatig bijscholen zorgt ervoor dat een instructeur zoveel mogelijk verschillende leerlingen aan hun rijbewijs kunnen  helpen. Een rijschool die alleen maar de ‘gemiddelde’ leerlingen aanneemt is niet voor iedereen even geschikt.

Theorie training

Je theorie examen is een eerste vereiste voor je mag gaan afrijden. Een theorie training houdt in dat je de theoretische kennis beheerst om veilig de straat op te mogen met de auto. Voorrangssituaties zijn niet altijd even overzichtelijk. Om te voorkomen dat je onderweg in de problemen komt doordat het je ontbreekt aan een stuk parate kennis over  het verkeer en de regels die erin gelden moet je dus een theorie training hebben gevolgd. Daarbij is het van het grootst belang dat je naast online lessen ook een les volgt waarbij je van een instructeur uitleg geeft. Het geeft jou de kans om jouw persoonlijke vragen te stellen. Na een theorie training en een aantal oefenexamens ben je toe aan jouw theorie examen. 

Een erkende rijschool

Een  goede rijschool herken je aan het feit dat deze een keurmerk heeft. Het kan gaan om een Bovag erkende rijschool maar er zijn ook rijscholen die met de ANWB samen werken. Dit zijn stuk voor stuk rijscholen die jou de garantie bieden dat je een goede instructeur hebt. Daarnaast zal het zo zijn dat je, bij faillissement van jouw rijschool, naar een andere kan overstappen zonder dat het jou teveel geld kost. 

rijles nemen bij een rijschool

Kies een regionale rijschool

Ga je een rijschool kiezen, dan is het belangrijk dat je een rijschool kiest uit je eigen regio. Veel van jouw ritten zullen namelijk in je eigen omgeving plaatsvinden. Een regionale rijschool kent de streek waar jij woont. Men is bekend met de verkeerssituatie ter plaatse en daarnaast kent men plaatselijke gevaarlijke verkeerslocaties. Een dergelijke rijschool kan jou ook gemakkelijk inplannen als rijschool voor jouw lessen. Een goede rijschool houdt er wel rekening mee dat je vanaf het CBR moet kunnen rijden met jouw examen. Dat is dan ook de reden waarom je vanaf het moment dat je klaar bent om af te rijden gaat beginnen met het afleggen van routes die men kiest om met een leerling af te rijden. Een regionale rijschool is ook hiervan op de hoogte. Vanaf jouw woonplaats leer je om gemakkelijk door alle situaties heen te rijden. Daarnaast brengt men jou de laatste kennis bij om zo snel mogelijk te slagen.

Lees de slagingspercentages

Voor je een rijschool uitkiest is het zaak dat je kijkt naar de slagingspercentages. Let er daarbij wel op dat slagingspercentages kunnen worden beïnvloed door de rijschool. Een rijschool die jou standaard teveel rijlessen laat afnemen zal een hoger slagingspercentage hebben terwijl het ook voor minder geld had gekund. Een school met een lager aantal lessen zal wellicht jou pas naar je examen toe sturen wanneer men zeker weet dat jij zal slagen. Het is zaak dat je kijkt naar dit slagingspercentage maar laat het niet leidend zijn bij je keuze.