maakt reizen gelukkig ja of nee

Maakt reizen gelukkig?

Ik ben gek op culturen, natuur en alles wat de wereld biedt. Daarom reis ik veel en vaak. Maar maakt reizen gelukkig? Een vraag die ik mijzelf regelmatig stel. De vele reizen die ik maak, maken mij wel degelijk gelukkig. Hoe komt dat en kunnen we niet gewoon gelukkig zijn zonder te reizen?

Geluk dankzij reizen

Wat is geluk?

De definitie van geluk is “het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden”. Je zou natuurlijk in praktisch elke omstandigheid gelukkig kunnen zijn, dat is maar net wat jouw standaard is. Geluk is dus een behoorlijk relatief begrip.

Op zoek naar meer geluk

Sommige mensen die veel reizen, zien hun reisjes meer als een zoektocht naar geluk. Juist door in aanraking te komen met andere culturen maakt dat je de wereld om je heen meer waardeert. Een andere interpretatie is om juist gelukkiger te zijn met wat je thuis hebt door wat je ziet in andere landen. Veel reislustige mensen zoeken om die reden dan ook derde wereldlanden uit. Ze doen er een stage, vrijwilligerswerk of bootreis om mee te maken hoe mensen in een armer land gelukkig kunnen zijn met minder.

gelukkig zijn

Train je geluk

Het is dus niet altijd de ervaring van het reizen zelf die ons gelukkig maakt, maar juist het thuiskomen. Een andere manier om je te verdiepen in wat geluk op kan leveren is een training volgen in herkennen van geluk. Dat kan bijvoorbeeld met een Acces bars training. Zo’n training geeft nieuwe informatie over alle contexten van je leven en hoe je deze informatie kunt gebruiken om je leven zo vorm te geven dat jij gelukkig wordt. Op deze manier kun je dus geluk leren zien en leren toepassen in je leven.

Acceptatie en geluk

Geluk vinden is niet makkelijk, maar veel sprekers, motivators en coaches bepleiten dat je ‘gelukkig zijn’ kunt leren. Het gaat om acceptatie van de situatie in combinatie met het vermogen om om te gaan met verschillende wendingen die het leven kan geven.

maakt reizen gelukkig ja of nee

Wat je dus het beste kunt doen tijdens je reis

Het is aangetoond dat geld uitgeven aan ervaringen gelukkiger maakt dan geld uitgeven aan materiële zaken. Je kunt dus beter jouw salaris uitgeven aan een mooie reis dan aan een gloednieuwe, dure telefoon. Ervaringen zijn voor het leven en spullen zijn vervangbaar, kunnen kapot gaan en ook een boel frustratie opleveren. Aangezien geld uitgeven aan ervaringen meer geluk oplevert, kun je daar tijdens je reis ook rekening mee houden. Doe bijvoorbeeld een tour, ga zwemmen met dolfijnen en eet die gigantische hamburger. Koop geen souvenirs of kleding. Als je alles wat je doet vast legt op foto’s en video’s, kun je de ervaringen achteraf weer opnieuw beleven.

Dus, maakt reizen gelukkig? Ik denk dat het een persoonlijke kwestie is. Mij maakt het in ieder geval zeker gelukkig!

Interesse om te schrijven op mijn website? Neem contact met mij op voor meer informatie!