Schone was aan een waslijn

De juiste outfit voor elke plek op aarde

Wanneer je aan vakantiekleding denkt, dan denk jij misschien alleen aan je zwembroek. Het is echter zo dat er bij het maken van een serieuze reis nog best wel enig denkwerk komt kijken met betrekking tot het kiezen van de juiste garderobe. Dit is onder andere sterk afhankelijk van de plek waar je naartoe reist. Denk bijvoorbeeld aan de klimatologische omstandigheden, maar ook aan gebruiken die in de betreffende streek bestaan. Je moet je hier natuurlijk wel aan kunnen aanpassen. Wanneer je weet waar je op moet letten, dan is dit nog wel gemakkelijk te verzorgen.

Een belangrijke tip die eigenlijk altijd werkt is dat je het simpel moet houden. Hier zijn heel veel redenen voor te noemen. Een belangrijke is dat dit bijvoorbeeld heel erg goed werkt in het vliegtuig. Wanneer je lange reizen maakt is het wel zo fijn als je het jezelf daar niet al te ongemakkelijk bij maakt. Kies dus vooral kleding die makkelijk aan en uit gaat. Let er daarbij wel op dat het nog wel enigszins verzorgd moet blijven. Een simpel shirtje en een simpele broek brengen je bijvoorbeeld al een heel eind. En het voorkomt een hoop onnodige ongemakken.

Praktisch gemak

Wat ook niet onderschat mag worden als je op reis gaat, is het praktisch gemak van kleding. Het is op reis nu eenmaal anders dan thuis waar je alles op een vaste plek kunt bewaren. Je hebt misschien wat spullen bij je die je thuis sneller in huis zult laten. Die dingen moet je wel allemaal ergens laten. Een zak meer in je jeans of trui kan dan al heel snel een flink verschil maken. Dit is dan ook iets waar je bij stil moet staan als je gaat inpakken. Als je niets in je garderobe hebt dat aan deze eis voldoet, dan is het de overweging waard om iets nieuws te kopen.

Koud en warm

Laat je niet foppen door vooroordelen over het klimaat. Overal kan het ook weleens koud zijn bijvoorbeeld. Wanneer je dus naar warme oorden gaat, beperk je dan niet alleen tot shirtjes en korte broekjes. Neem ook een trui en een goede lange broek mee. Als de temperatuur dan eens tegenvalt, dan ben je er in ieder geval op voorbereid. Dit geldt natuurlijk ook omgedraaid. Ga je naar een plek waar het vaak wat koeler is, neem dan ook een of twee luchtigere kledingstukken mee. Je zal maar net op de warmste dag van het jaar in Scandinaviƫ lopen bijvoorbeeld.

Het doel van de reis

Houd ook het doel van de reis in je achterhoofd. Als je op vakantie bent neem je nu eenmaal andere kleding mee dan wanneer je op zakenreis gaat. Dit is natuurlijk wel een belangrijk nuanceverschil. Zorg dus dat je wel kleding bij je het die representatief is voor het doel van de reis. Neem je normaal gesproken nooit hakken mee, of lakschoenen als je een man bent, maar moet je nu een belangrijke contractonderhandeling voeren, dan is het natuurlijk makkelijk. Dan moeten ze nu gewoon wel mee. Dit geldt natuurlijk voor de gehele outfit.

Het land

Verdiep je ook in het land. Wil je echt dingen te weten komen over de inwoners en hun cultuur, pas je dan ook aan hen aan. Als jij op heilige plekken gaat rondlopen in je korte broek, dan getuigt dat niet echt van heel veel respect. Zelfs al heb je geen kwade bedoelingen. Door je vooraf even te verdiepen in de cultuur kan je dit soort onbedoelde fouten natuurlijk voorkomen. Je kan dan vooraf alvast zorgen dat je de juiste kledij bij je hebt voor de plannen die je hebt gemaakt voor je reis. Soms is een kleine aanpassing al voldoende.

Een optie die ook het overwegen waard is, is het beperken van de hoeveelheid kleding die je meeneemt en dit onderdeel van je reis of vakantie te maken. Je schaft dan ter plekke gewoon wat kledingstukken aan die goed aansluiten op de eisen waaraan op dat moment voldaan moet worden. Dit zorgt niet alleen dat je altijd op gepaste wijze gekleed bent, het zorgt ook dat je heel licht kunt reizen. Je hebt namelijk nauwelijks dingen die je mee hoeft te nemen. Hoe minder spullen je bij je hebt hoe mobieler je ook bent. Dit kan dus ook flinke voordelen met zich meebrengen.

Samenvattend

Het is dus niet gemakkelijk om overal op voorbereid te zijn waar het gaat om kleding voor op reis. Wanneer je echter een aantal vuistregels in je hoofd houdt, dan kom je al een heel eind. Simpel, praktisch en functioneel is heel belangrijk. Daarnaast is het ideaal als je zo veel als mogelijk aanpast aan de plaatselijke gewoontes. Daardoor kan je ook kiezen om juist plaatselijk je kleding aan te schaffen. Zo heb je immers de zekerheid dat datgene wat je kunt aantrekken ook precies past bij datgene wat er gevraagd wordt op de plek waar je bent.